Arteterapia – dobrodružstvo pre deti i dospelých

Arteterapia – dobrodružstvo pre deti i dospelých

Expresívna metóda, ktorá prostredníctvom umenia, podporuje zdravý osobnostný rozvoj deti. Rodičom pomáha pochopiť, čo od nich deti potrebujú, aby mohli byť šťastné.  

Prostredníctvom krátkych blogov vám budem postupne predstavovať Arteterapiu – čomu sa venuje, ako nám môže pomáhať a ako ju vieme využívať vo svoj prospech.

Deti sú osobnosti – slobodné a kreatívne. Malí veľkí učitelia nás dospelých. Súhlasíte? Máte to tiež tak, že v určitom období života, ste pocítili ich učenie samy na sebe? Sme učení, ale stále sa máme, čo nové učiť. A deti sú naše zrkadlo. Takže, ak majú problém deti, je viac ako pravdepodobné, že aj my sa potykáme s niečím, čo nám v živote neslúži. Ale ako nato prísť?

Umenie môže byť pre nich nielen relax, či zábava, ale v prvom rade spôsob ako sa dokážu vyjadrovať. Reč umenia = reč emócií. Šťastné deti sa pri arteterapii cítia dobre. Podporuje ich osobnostný rozvoj,  pomáha im sústrediť sa na veci, ktoré sú v ich živote dôležité a ďalej rozvíja ich pozitívne vlastnosti. Počas mojej doterajšej praxe som sa stretla s deťmi, ktoré dokázali využívať prínos umenia v Arteterapii: umenie ako prostriedok porozumieť sebe, vzťahom i svetu, v ktorom žijú. Ale stretla som sa aj s deťmi, ktoré mali strach z tvorenia z rôznych dôvodov. To sa prejavovalo aj nízkym sebavedomím. Obavy z neúspechu ich zväzovali natoľko, že nevedeli tvoriť slobodne a tak sme spolu pomalými krokmi otvárali dvere do sveta Arteterapie. Ale aj to je život. Nič nie je čiernobiele a práve arteterapia privádza veľa pestrofarebného do sveta deti i dospelých – radosť, tvorivosť, nové prístupy i učenie.

Arteterapia dávam deťom i rodičom unikátnu možnosť prísť na to, čo potrebujú, aby mohli prežívať harmonický život. Jemne a pritom dostatočne efektívne pomáha odhaľovať to, čo v živote nefunguje správne. Stáva sa účinným liekom v tom v správnom čase. S pomocou terapeuta v bezpečnom priestore a prostredníctvom tvorenia prichádzajú spolu na to, čomu treba venovať väčšiu pozornosť, čo je potrebné napraviť, čo potrebujú vyživiť a aké nové dobrodružstvá môžu ešte vyskúšať.