Načo je nám umenie a arteterapia?

Načo je nám umenie a arteterapia?

“Umenie je zrkadlom a kronikou svojej doby.”, básnik a dramatik William Shakespeare.

Môj prvý blog bude venovaný umeniu a arteterapii. Pretože veľa ľudí si mýli arteterapiu s umením. Povieme si, čo majú spoločné a v čom sa odlišujú.  

Hlavným cieľom umenia je umenie samotné a teda vytváranie hodnotných výtvarných/hudobných/dramatických a iných umeleckých artefaktov. Podľa jednej z teórií: „Umenie je individuálnym prejavom kreatívnej schopnosti duše“. Súhlasím a dodávam, umenie vychádza z prirodzenej ľudskej potreby - záujmu tvoriť/vytvárať hodnoty. Podľa mňa umenie znamená pre každého niečo iné. Pre niekoho je inšpiráciou, inému poskytuje relax. Podnecuje v nás kreativitu alebo aktivizuje nás pre nové ciele.

Vzťah k umeniu

Veľakrát na stretnutiach počúvam od klientov, že "nevedia kresliť". Majú pritom len strach výtvarne sa prejavovať. Kde tento strach pramení? Väčšinou vzniká na základe spoločenských predsudkov. Niekto im niečo nemilé povedal a tým odsúdil aj ich schopnosť výtvarne sa prejavovať. Mnohí z vás sa možno v tom teraz našli. Aj preto je tu arteterapia. Pomáha nám prísť na to, čo potrebujeme, aby sme mohli žiť tak ako si prajeme.

Umenie a arteterapia

Najbežnejší kontakt s umením zažívame práve pri návšteve výstav v galériách. Už vtedy sa stretávame s arteterapiou. Hovoríme jej receptívna arteterapia, pretože ide o pôsobenie vybraných umeleckých diel na osobnosť človeka. V momente, keď tvoríme, samy sa stávame priamymi účastníkmi umeleckého procesu – začína sa produktívna arteterapia.

Podstatu arteterapie potom nachádzame v umení. Pretože výtvarné artefakty, ktoré vznikajú v procese arteterapie, sú nevyhnutné pre ďalšiu prácu arteterapeuta s klientom.  Arteterapia však používa umenie ako prostriedok, nie cieľ. Pre klienta je tak arteterapia spôsobom ako môže objavovať nové ciele umenia.

Môj ďalší blog bude venovaný Arteterapii a deťom.